اصول پایه کدگذاری نمونه‌ها در طرح‌های تحقیقاتی صنایع غذایی

کد گذاری یکی از پایه‌ای ترین و در عین حال مهمترین مراحلی است که در آغاز هر پژوهشی باید انجام شود.در صورت عدم کدگذاری صحیح و اصولی امکان تداخل بین نمونه‌ها و سردر گمی محقق بالا می رود.

به صورت مختصر و کاربردی  در سه گام می توان این کار را انجام داد:

گام اول:  باید تمام شاخص های تاثیر گذار در پژوهش اعم از متغیر، شرایط فرایندی و تکرار ها را مشخص نمود.

گام دوم: به هر کدام از شاخص‌ها یک حرف یا عبارت لاتین اختصاص داده می‌شود.

گام سوم: بر حسب طرح آزمایش مورد نظر کدها تعیین و شماره گذاری می‌گردند

به عنوان مثال

فرض کنید شما قصد دارید عملیات خشک کردن سیب و موز را در آزمایشگاه با دو دمای  50 و 60 درجه و دو زمان 10 و 20 دقیقه انجام دهید. تعداد تکرار ها را هم 2 بار در نظر بگیرید.

با توجه متغیرهای مطرح شده در این مثال ساده فرضی؛ ما 2 به توان 4 تیمار (16 تیمار) خواهیم داشت.

16=2*2*2*2

بنابراین سه گام ما به شرح زیر خواهند بود:

گام اول: تعیین متغیرهای تاثیر گذار:

دو نوع میوه شامل سیب و موز/دمای فرایندی در دو سطح/ زمان فرایند در دو سطح/ دو تکرار

گام دوم: اختصاص کد به شاخص‌ها:

سیب: A

موز: B

دماهای فرایندی: T1  و  T2

زمان‌های فرایندی: t1 و  t2

تکرارها: R1 و  R2

گام سوم: نوشتن کدها و شماره گذاری آنها

1- AT1t1R1

2-  AT1t1R2

3- AT1t2R1

4- AT1t2R2

5-  AT2t1R1

6- AT2t1R2

7-  AT2t2R1

8-   AT2t2R2

 

9-  BT1t1R1

10- BT1t1R2

11- BT1t2R1

12- BT1t2R2

13- BT2t1R1

14- BT2t1R2

15- BT2t2R1

16- BT2t2R2

به این ترتیب کافیست بر روی 16 ظرف حاوی نمونه‌ها فقط اعداد 1 الی 16 قید شود و با توجه به این کد عددی شاخصه‌های مربوط به هر ظرف مشخص خواهد بود.

متن کامل این مقاله را از طریق لینک زیر به صورت PDF دانلود و ذخیره کنید

و در انتها یک پیشنهاد ویژه و خاص…..

طرح جامع ارتقاء رزومه در صنایع غذایی

چاپ تضمینی مقاله ISI برای تمام شرکت کنندگان + آموزش صفرتاصد مقاله نویسی تخصصی در صنایع غذایی

(50 جلسه آموزش ویدئویی همراه با جلسات آنلاین رفع اشکال و پرسش و پاسخ )


×

سبد خرید

خطا: فرم تماس پیدا نشد.