ارزش افزوده در صنایع غذایی ایران
در این مقاله چه مطالب را یاد می گیریم….
مفهوم ارزش افزوده
ارزش افزوده در صنایع غذایی
نقش سیستمها و مواد اولیه در ارزش افزوده صنعت مواد غذایی
طبقه بندی محصولات غذایی بر اساس میزان توانایی در ایجاد ارزش افزوده
منظور از ارزش افزوده چیه؟
اگر بخواهیم تعریفی از مفهوم ارزش افزوده ارائه دهیم به شکل ساده میتوان گفت:
ارزش افزوده یا همون Value added به ارزشی گفته میشه که در فرآیند تولید یه کالا یا ارائه یه خدمت بوجود می آید. به بیان دیگه تفاوت بین ارزش کالاها و خدمات عرضه شده با ارزش کالاها و خدمات خریداری شده یا تحصیل شده در یک دوره معین.
ارزش افزوده میخاد به ما بگه که در فرایند تولید و فروش یک محصول چقدر سود یا درامد حاصل میشه.
ارزش افزوده در صنایع غذایی
به شکل ویژه در صنعت غذا میزان ارزش افزوده به عواملی مثل نوع محصول غذایی،فناوری مورد استفاده و قیمت مواد خام بستگی دارد. مسلما هر چه قیمت مواد خام اولیه یا تجهیزات استفاده شده بالاتر باشد قدرت ایجاد ارزش افزوده در آن صنعت کاهش می یابد. به عنوان مثال در صنایعی مانند گوشت، محصولات لبنی و همچنین صنعت روغن می توان اشاره کرد که به نسبت امکان ایجاد ارزش افزوده بالایی را ندارند.
از جمله محصولات غذایی دیگر که ارزش افزاده پایینی دارند میتوان به غذاهای نیمه آماده مثل آب میوه های تغلیظ شده یا رب گوجه فرنگی اشاره کرد.
با توجه به قیمت پایینی که میوه و سبزی به صورت تازه در ایران دارند میتوان گفت که صنایع بر پایه این فراورده های قدرت ایجاد ارزش افزوده بالایی را در صورت لحاظ دیگر شاخص ها میتوانند داشته باشند.
سیستمهای پیوسته (کانتینیوس)
یکی از مواردی که به افزایش این شخص مهم در کارخانجات می تواند کمک زیادی کند پیوسته سازی سیستم و ایجاد چرخه بدون توقف از فزایند تولید است. این سیستم ها با بهینه سازی مصرف انرژی، به حداقل رساندن ضایعات فرایند و همچنین افزایش کیفیت محصول تولیدی میتوانند نقش بسیار پررنگی در ارتقاء سود دهی واحد و در نتیجه ایجاد ارزش افزوده بالاتر داشته باشند.
طبقهبندی ارزش افزوده در محصولات غذایی
در ادامه لیستی از صنایع مختلف آورده شده است که به ترتیب میزان ارزش افزوده در آنها کمتر می شود:
چاشنیهای غذایی
غلات
شیرینی ها
نان
ماکارونی
محصولات قنادی
محصولات کنسروی
میوه ها و سبزی های خشک شده
محصولات منجمد
قهوه
گوشت بسته بندی شده
روغن سویا