اصول و کلیات نگارش پروپوزال استاندارد
کارشناسی ارشد و دکتری
میتوان گفت نگارش پروپوزال کارشناسی ارشد و دکتری از اساسیترین مراحل در مقاطع ارشد و دکترا میباشد. دلیل این اهمیت به تاثیر پروپوزال نویسی در کیفیت پایاننامه که رکن اصلی تحصیلات تکمیلی است برمیگردد. به عبارت دیگر داشتن یک دوره تحصیلی موفق در مقاطع ارشد و دکترا مستقیما در ارتباط با انجام موفق پایاننامه و کیفیت پایاننامه متاثر از پروپوزال شماست.
پروپوزال به عنوان یک سند رسمی آکادمیک ساختار و قواعد مشخصی دارد که شما ملزم به رعایت آنها هستید. اهیمت خاص دیگر پروپوزال در مجاب کردن هیات داوران یا تیم پذیرش که درخواست پژوهشی شما را بررسی می کنند میباشد. در واقع شما در قالب این سند به صورت مختصر و مفید ایده و طرح پژوهشی خود را در معرض کنکاش و داوری قرار میدهید. بدیهی است علاوه بر محتوای مستند و با کیفیت رعایت چارچوب های استاندارد و اصول نگارشی نیز برای اثبات نوانایی علمی و پژوهشی شما ضروری است.
پروپوزال مقطع دکترا و ارشد از نظر اصول و کلیات تفاوت چندانی با هم ندارند و فقط حجم و نوع موضوع در مقطع دکترا باید یونیکتر و جامعتر باشد.
کجاها از ما پروپوزال میخواهند؟
اجازه بدید پاسخ این سوال رو به دو مورد خیلی پرکاربرد محدود کنیم:
1- شما برای انجام پایان نامه کارشناسی ارشد یا دکترای خود باید پروپوزال ارائه دهید.
2- شما برای گرفتن پذیرش شغلی یا تحصیلی از دانشگاهها یا مراکز علمی/پژوهشی داخل یا خارج از کشور باید پروپوزال ارائه دهید (البته نه در همه موارد)
1- پروپوزال پایان نامه کارشناسی ارشد و دکترا
در این مورد که موضوع اصلی بحث ما هم هست دانشجو به کمک استاد راهنما و پس از تعیین موضوع باید طرح اولیه که نقشه راه و مسیر پژوهش را تعیین میکند در قالب فرمت خاصی که وجود دارد تنظیم کرده و به دانشگاه تحویل دهد. این نقشه راه همان پروپوزال است و باید توسط تیم داوری و شورای پژوهشی گروه آموزشی بررسی گردد و اگر از نظر علمی و فنی مورد تایید قرار گرفت، دانشجو می تواند بر طبق آن ادامه مراحل پژوهش و پایان نامه خود را انجام دهد.
2-پروپوزال گرفتن موقعیت شغلی/تحصیلی
در این مورد که میتوان گفت بیشتر برای مراکز علمی/پژوهشی خارج از کشور مرسوم است از متقاضی درخواست میشود ایده یا طرح اجرایی خود را در قالب یک پیشنهادیه اولیه ارائه دهد. این پیشنهادیه که همان پروپوزال محسوب میشود باید از نظر فنی و توجیه اقتصادی بتواند تیم داوری و پذیرش را قانع کند. فرمت این گونه طرحها یا از طریق خود موسسه متقاضی تعیین و در اختیار فرد قرار میگیرد یا به خود متقاضی واگذار میشود.
ساختار و فرمت پروپوزالهای دانشگاهی (ارشد و دکترا)
همانطور که پیشتر هم اشاره شده، پروپوزال به عنوان یک سند رسمی دانشگاهی ساختار مشخصی دارد که شما ملزم به رعایت آن هستید. در واقع برای تدوین پروپوزال فرمی در اختیار شما قرار میگیرد که باید بخشهای مشخص شده در آن را تکمیل نمائید. در لینک زیر یک نمونه از این فرمها را قرار میدهیم تا شما عزیزان بتوانید به راحتی با بخش های مختلف پروپوزال آشنا شوید و ترتیب قرار گرفتن آنها را بدانید.
**توجه داشته باشید که این ساختار در همه دانشگاه ها و مراکز علمی تقریبا یکسان و با تفاوتهای جزئی است.
اگر در مورد نوشتن پروپوزال در مقاطع ارشد و دکترا نیاز به مشاوره دارید شماره واتساپ 09224709277 به صورت شبانه روزی برای ثبت درخواست و سوالات در اختیار شماست.
عوامل موثر در کیفیت پروپوزال
**شاید اولین و مهمترین عامل در یک پژوهش ارزشمند انتخاب موضوع باشد. شما باید موضوعی را انتخاب کنید که به روز و جزء دغدغه های جامعه یا صنعت باشد و پاسخ دادن به آن بتواند دردی از دیگران بکاهد.
**موضوع دیگر تحقیقات کامل حول موضوع و تسلط بر مطالعات پیشین است که هم در جلوگیری از تکرار پژوهش های انجام شده موثر است و هم شما را در نگارش سریعتر پروپوزال کمک می کند.
**در نگارش پروپوزال نباید مراحلی را تعریف کنید که با توجه به امکانات و میزان دسترسی به منابع مالی و تجهیزاتی امکان انجام آنها را ندارید؛ یادتان باشد آنچه در پروپوزال آورده می شود بعدا باید عملیاتی شود.
**در طراحی آزمایشات و چیدمان تیمارها باید به زمان استخراج مقاله از کار انجام شده هم بیندیشید! گاهی با اندکی تغییرات در طرح آزمایش می توان خروجی پژوهش را از یک به دو یا بیشتر مقاله تبدیل کرد.
**رعایت اصول نگارشی در کیفیت کار شما به عنوان یک محقق ارشد تاثیر زیادی دارد و به نوعی عدم رعایت نکات نگارشی شما را از دید هیئت داوری فردی تازه کار و بیگانه از متون آکادمیک و ریسرچ نشان خواهد داد.
فایل کامل این مقاله از لینک زیر قابل دانلود است
جهت درخواست مشاوره پروپوزال در مقاطع ارشد و دکترا میتوانید با پر کردن فرم زیر در اولین فرصت یک تماس رایگان از طرف کارشناسان ما داشته باشید